15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, Bir Bağımsızlık Destanı: 15 Temmuz Panel’i Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde 13 Temmuz 2023 tarihinde düzenlendi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in ev sahipliğinde düzenlenen panel; Aydın Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Nuh Kılıç, Genel Sekreter V. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Hacıyusufoğlu, fakülte dekanları ile meslek yüksekokulu müdürleri, AK Parti İl Başkanı Gökhan Ökten ve Yönetim Kurulu üyeleri ile İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Ancın, MHP Efeler İlçe Başkanı Ahmet Baskın, İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Baro Başkan Yardımcısı Av. Utku Devrim Barış Arslan, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Üniversitemiz akademik-idari personeli ve halkın katılımıyla gerçekleşti.
Panel öncesi Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği ‘15 Temmuz Kahramanları ve Milli İradenin Zaferi’ adlı fotoğraf sergisi Atatürk Kongre Merkezi’nde yoğun ilgiyle karşılandı.
İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan panelde, “İncirliova Tarihi Alperenler Mehteranı” tarafından yapılan mehteran dinletisinin ardından açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “100. yılını idrak ettiğimiz Cumhuriyet tarihimizde aynı zamanda Türk demokrasisinin darbe, muhtıra ve bildiriler ile kesintiye uğratıldığı bir süreci de içerisinde barındırmaktadır. Demokratik serbest seçimler ile iktidara gelen hükümetlerin, yine demokratik ve serbest seçimlerle iktidardan indirilmesi temel ilkesine dayanan sistemin bu tip müdahalelere maruz kalması ülkemizin yalnızca demokratik kurumsallaşmış bir olgunluğa ulaşmasını değil, aynı zamanda dönem dönem siyasal meşruiyet krizleri yaşamasına, toplum mühendisliği denemelerine maruz kalmasına ve son derece iktisadi bakımdan istikrarlı bir kalkınma sürecini geçirmesine de mâni olmuştur,” dedi.
Demokrasi direnişi olan 15 Temmuz’un, demokrasi tarihimiz açısından bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Türk Demokrasi Tarihine kara bir leke olarak geçen 15 Temmuz gecesinin en önemli özelliği; vatandaşlarımızın, milli birlik ve beraberlik adına iradelerine sahip çıkmak için dimdik ayakta durarak şanlı tarihlerini ve kahramanlıklarla örülü milli kimliklerini tüm dünyaya göstermeleri olmuştur. Tarih o geceyi ve o gece canlarını bir an bile tereddüt etmeden feda eden, feda etmeye hazır olan bu aziz milleti en nadide sayfalarından birisine kaydetmiştir. Dün olduğu gibi bugün de en kritik anda tek yürek olmayı başaran Tük milleti tüm dünyaya ülkesini ve milletini böldürmeyeceğini, devletine her zaman ve her koşulda sahip çıkacağını kanıtlamıştır.” dedi.
İktidarı değiştirme ve otoriteye hâkim olma pratiğinin Türkiye’deki köklerinin Osmanlı geçmişine dayandığını ve bunun arkasında da güçlü merkezi devlet yapısı üzerinden toplumu ve ülke yönetimini eline geçirme isteğinin yattığını vurgulayan Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran konuşmasında, günümüze kadar yaşanan darbe girişimlerinden örnekler verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Haykıran, “Türk Tarihinde bir ilk yaşanarak 15 Temmuz gecesi görmüş olduk ki, vatandaşlar seyirci kalmayıp Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak göstermiş olduğu iradeyle işgali püskürtmüştür. Darbenin seyrine baktığımızda yönetimi ele geçirmeyi hedefleyen bir operasyondan ziyade bir iç kargaşa kurgulanıp dış kuvvetlerin işgali hedef tutulmuş bir ülke pozisyonuna düşürülmek istenmiştir. Ama insanların sokaklara dökülmesi ile birlikte milletin iradesi, ivedi bir şekilde bu operasyonu püskürtmüş olması tarihin gördüğü en büyük başarılardandır,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
15 Temmuz Darbe Girişimi çerçevesinde Türkiye’nin Uluslararası İlişkileri’ne değinen Aydın İktisat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Bilgenoğlu,15 Temmuz 2016 tarihinden sonra Türkiye’nin Batı İttifakına yani Avrupa Birliği ile siyasi ilişkileri ve NATO ile askeri ilişkilerine değinerek, Türkiye’ye bu durumun tezahürlerini dış siyasette sembol ve birkaç önemli bölgesel gelişme üzerinden ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Ali Bilgenoğlu konuşmasında, “Göreli özerklik Türkiye’nin milli menfaatlerine ve bölgesel çıkarlarına, bölgeye dair izlediği siyasetleri 1960 darbesine kıyasla daha fazla Ankara merkezli olarak değerlendirilmeye başlandı.” ifadelerinin ardından Türkiye’nin tarihinden anlaşılacağı vurgusu yaptı.
Aydın Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Dilek Akıncı Tayanç, Darbe Girişiminin Toplum Psikolojisine Yansımaları konusunda açıklamalarda bulunarak, “Panel vesilesiyle 15 Temmuz’un kahramanlarını bir kez daha anma ve 15 Temmuz’un yarattığı milli bilinci bir kez daha birbirimize hatırlatma imkânı bulduk.” dedi. 15 Temmuz’un toplum üzerinde yarattığı psikolojik etkilere değinen Öğr. Gör. Dilek Akıncı Tayanç, “15 Temmuz’u hafızalarınıza şanlı zaferin adı olarak kodlayın. Çünkü anılarımızı nasıl kodladığımız içeriğinden çok daha önemlidir. Darbe girişimine götüren yapının altında vesayetçi zihniyetin var olduğunu görebiliyoruz. Bu da darbenin psikolojik boyutunu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
Panelin sonunda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent tarafından katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran, Dr. Öğr. Üyesi Ali Bilgenoğlu ve Öğr. Gör. Dilek Akıncı Tayanç’a teşekkür belgeleri verildi.
15.07.2023