Kütüphane Hizmetlerinden Nasıl Yararlanabilirim?
Öncelikle üniversitenin kendi öğretim elemanı, idari personeli ve öğrencisi olmak üzere, araştırmacılar, yüksek lisans, doktora vb. kullanıcılar yararlanabilirler. Ancak ödünç kitap alabilmek için kendi öğretim elemanı, idari personel ve öğrencilerimizin üye olmaları şarttır. Üyelerimiz Ödünç Verme Biriminde sunulan hizmetler için (Ödünç Alma, Kitap İadesi, Süre Uzatma, Rezervasyon, v.b.) üniversite kimlik kartını yanında bulundurmalıdır.
Diğer kullanıcılar iletişim bilgileriyle beraber, en fazla üç materyal için “Okuyucu ve Bilgi Hizmetleri Sorumlusu”nun belirleyeceği tutar kadar rehin olarak para bırakarak ödünç verme hizmetlerinden yararlanabilirler.
Kütüphaneye Nasıl Üye Olabilirim?
Adnan Menderes Üniversitesi mensubu tüm kullanıcılar kütüphanemize gelerek kütüphane görevlisine kimlik kartını gösterip, görevlinin vereceği “Kütüphane Üyelik Formunu” eksiksiz doldurarak üye olabilirler.
Kütüphanede aradığım kitaba nasıl ulaşabilirim?
Kütüphanemizde “Açık Raf’’ uygulaması vardır. Bu sisteme göre kullanıcı aradığı kitabı bulmak için kütüphanemiz web sayfası üzerindeki katalog taraması yapar. Eğer aradığı kitap kütüphanemizde var ise durum bilgisine bakarak kitabın rafta olup olmadığını tespit eder, eğer kitap rafta ise yer numarasını (örn. GF 541 T33 2010) alarak kitabı raftaki yerinden bulur.
Kitaplar Raflara Nasıl Bir Düzen İçinde Diziliyor?
Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (LC)uygulanmaktadır.Yer numarasını oluşturan ilk harf ana konuyu belirler. Yanına gelen diğer harf, buna bağlı bir alt grubu belirler. Daha sonraki nümerik grup, ana konuya bağlı üçüncül alt grubu belirler. Bunu takip eden grup yazar soyadına göre oluşturulur. Son bölüm ise kitabın basım yılını belirler.
Kütüphaneden Ödünç Alınacak/Alınamayacak Kaynaklar Nelerdir?
Müracaat eserleri (sözlükler, ansiklopediler, indeksler, almanaklar, yıllıklar, atlaslar v.b.), Süreli yayınların son sayıları, “Rezerv” olarak işaretlenmiş çok sık kullanılan araştırma ve ders kitapları, Basılı olmayan lisans üstü ve doktora tezleri, Yazma ve nadir basma eserler, Harita ve slaytlar, CD-ROM’lar, video ve teyp kasetleri vb. materyaller, Ayırtılmış kitaplar, Müzik notaları, Koleksiyon parçaları, sanatsal materyaller v.b., ., Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ve kütüphane dışına çıkarılmasında sakınca bulunan diğer materyaller dışındaki kaynakları ödünç alabilirsiniz.
Kaynaklar kaç gün süre ile ödünç verilmektedir?
Öğretim elemanları bir defada en çok 7 kitap, idari personel ve öğrenciler ise 3 kitabı 30 gün süreyle ödünç alabilirler.
Kütüphane kullanım kurallarını nereden öğrenebilirim?
Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kullanım kurallarına kütüphane web sayfasından Genel Bilgiler / Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphaneler Yönetmeliğini tıklayarak adresinden ulaşabilirsiniz.
Bir materyal rezerv edebilir miyim?
Ödünç alınmış yani kullanıcı üzerinde bulunan materyal, başka bir kullanıcı tarafından rezerv edilebilir. Ayırtılmış materyal ile ilgili süre uzatımı işlemi yapılmaz. O materyal, son iade tarihinden sonraki gün sonuna kadar bekletilir.
Kaç Kez Süre Uzatımı Yapabilirim?
Başkası tarafından ayırtılmamışsa 3 kez.
Süreli Yayınları Ödünç Alabilir miyim?
Kütüphaneye üye iseniz son sayı haricindeki 2 sayıyı 2 günlüğüne alabilirsiniz.
Arkadaşımın Kimliği ile Ödünç Kitap Alabilir miyim?
Üyeler yalnız kendi kimlik kartları ile bilgi kaynağı alabilirler. Başka bir okuyucu adına işlem yapılamaz.
Benim Kitaplarımı Arkadaşım İade Edebilir mi?
Evet.
Bilgi Kaynağı Zarar Gördü/ Kaybettim Ne Yapmalıyım?
a) Yıpratılan veya kaybedilen kütüphane materyali öncelikle piyasadan aynısı ya da daha yeni baskısı temin ettirilir.
b) Yıpratılan kitabın aynısı bulunamıyorsa aynı değerde başka kitap aldırılır. Yıpratılan kitap kullanıcıya verilmez.
c) Kaybedilen materyal için kullanıcı duruma ilişkin bir dilekçeyi Daire Başkanlığı’na verir. Kullanıcı dilekçeyi yazdığı tarihten itibaren bir ay içerisinde materyali temin etmeye çalışır. Ayrıca, bu tarihten itibaren varsa geciktirme cezası durdurulur.
d) Bir aylık süre içerisinde temin edilemeyen materyal, kayıtlardan düşürülmek amacıyla, Değer Tespit Komisyonu’nca değer tespiti yapılır. Kullanıcıdan bu değerin 2 (iki) katı tahsil edilir. Varsa geciktirme cezası ayrıca tahsil edilir. Tahsil edilen tutarlar, Üniversite bütçesine gelir kaydedilmek üzere ilgili hesaba yatırılır.
Kitap Geciktirme Cezaları Ne Kadardır?
a) Ödünç alınan kitap veya diğer materyalleri en geç ödünç verme süresi sonunda iade etmeyen veya süresini uzatmayan kişiden, başka hiçbir işleme gerek duyulmaksızın, süre sonunda iade edilmeyen her kitap için gecikme süresi kadar ödünç vermeme cezası uygulanır.
b) Yönetmeliğin 19. maddesinin (g) bendi çerçevesinde ödünç verilen materyallerin geciktirilmesi halinde; her bir materyal için, günlük geciktirme cezasının yanında kütüphanenin belirlediği bir kitabı satın alarak kütüphaneye bağışlar.
c) Gecikme gün cezası uygulanmasını istemeyen kullanıcılar için, kütüphane komisyonunun belirlediği bir kitabı kütüphaneye bağışlaması istenir. Mezun durumdaki ve ilişik kesmek isteyen öğrenciler için, bir yarıyılı aşan gecikmelerde, yarıyıl başına 1 adet olmak üzere toplamda en fazla 6 adet kitap bağışı yapılmalıdır.
d) Kitap geciktiren kişiye, ödünç aldığı materyali iade etmediği sürece hiçbir şekilde başka bir kitap veya materyal ödünç verilmez. Uygulanan gün cezasından sonra verilebilir.
Kütüphane kaç veri tabanına abonedir ve bu veri tabanlarına nasıl ulaşırım?
Kütüphanemiz 46 veri tabanına abonedir. Bu veritabanlarına kütüphanenin web sitesinde yer alan “abone veri tabanları” bölümünden ulaşabilirsiniz. http://www.idari.adu.edu.tr/db/kutuphane/default.asp?idx=313737
Ayrıca CENTRAL SEARCH'etıklayarak tüm veritabanlarını ya da seçmiş olduğunuz veri tabanlarını aynı anda tarayabilirsiniz.
Kütüphanede e-Kitaplar, e-dergiler ve e-tezler var mı?
Kütüphanemizde 2.200000 e-kitap vardır. Bu e-kitaplara,
Ebrary http://site.ebrary.com/lib/amenderes/home.action,
Springer E-books http://link.springer.com/search?facet-content-type=%22Book%22&from=SL&showAll=false,
World e-book library http://community.ebooklibrary.org/?AffiliateKey=AdnanMenderes
ve yalnızca tıp kitaplarının yer aldığı Clinical Key https://www.clinicalkey.com/#!/BrowserCtrl/doBrowseTo/book/
veri tabanları aracılığıyla ulaşabilirsiniz
Kütüphanemizin abone olduğu e-dergi sayısı 20.084’dür. Bu elektronik dergilere elektronik dergi kataloğu http://xa9cg6mt2c.search.serialssolutions.com/ aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Bu katalog aracılığıyla abone olduğumuz Veri Tabanı içindeki dergileri alfabetik olarak görebilir ve dergi adına göre sorgulama yapabilirsiniz
Kütüphanemizde 2.300.000 e-tez vardır. Bu e-tezler bibliyografik formatta olup tam metinlerine ulaşmak istediğiniz tezler için başvuruda bulunursanız ADIM çerçevesinde işbirliği içinde olduğumuz diğer kütüphanelerden sağlanabilir.
Veritabanlarına Kampüs Dışından Ulaşabilir miyim?
Proxy ayarlarınızı yaptığınız takdirde kurum e-mailniz aracılığıyla abone olduğumuz tüm elektronik kaynaklara ulaşabilirsiniz. Proxy ayarlarıni nasıl yapacağınız ile ilgili adımlar bu linkde detaylı olarak anlatılmıştır http://www.stu.adu.edu.tr/index.asp?page=outaccess
Elektronik kaynakları kullanırken yardıma ihtiyaç duyduğumda kimden destek alabilirim?
Web sayfamızda tüm veri tabanların ve diğer elektronik kaynakların “kullanım rehberleri” mevcuttur. Ayrıca elektronik kaynaklarda bilgi erişim ve araştırma teknikleri ile ilgili eğitim verilmektedir. Bu eğitim taleplerini veya elektronik kaynaklarla ilgili yardım taleplerinizi 2856 dahili telefon numarasına veya catigan@adu.edu.tr e-mail adresine iletebilirsiniz.
Çalışma Saatleri Nedir?
Kütüphanemiz eğitim-öğretim döneminde Pazartesi - Cuma 08.00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. 7/24 Okuyucu salonlarımız 24 saat açıktır.
Kampüs dışından kütüphane kataloğuna erişebilir miyim?
Ana sayfada yer alan “Kütüphane Kataloğu” nu kullanarak veya http://194.27.38.21/web/catalog/search.php adresinden kütüphane kataloğunu tarayabilirsiniz.
Kütüphanede Fotokopi Çektirebileceğim ve Çıktı Alabileceğim Bir Yer Var mı?
Maalesef kütüphanemizde böyle bir hizmet bulunmamaktadır.
Kütüphanede Internet’ten faydalanabileceğim bir yer var mı?
Kütüphanemiz giriş (zemin) katında bulunan bilgisayar laboratuarlarımızdan çalışma saatlerimiz dahilinde yaralanabilirsiniz ayrıca taşınabilir bilgisayarlarınızla kütüphane binasının içinde kablosuz internet bağlantısıyla internete bağlanabilirsiniz.
Kütüphaneye bağışta bulunabilir miyim, nasıl?
Kütüphaneye bağışta bulunabilirsiniz. Bağışta bulunmak için Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi Timur AKYÜZ 0256 220 2847 ile irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca kurallara bakınız