2018 yılı Kasım ayında yeni binasında hizmet vermeye başlayan Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kütüphanesi “Engelli Dostu” bir kütüphane olarak hizmetlerini yürütüyor.
15 Mayıs 2019 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından düzenlenen “Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı”nda Merkez Kütüphane binamız mekanda erişim konusunda yapmış olduğu çalışmalardan dolayı “Turuncu Bayrak” adayı olmaya hak kazanmıştır. Adaylık sürecinin ardından teknik olarak eksik çalışmalar özverili ve titiz bir şekilde tamamlanarak 24 Haziran 2020 tarihinde "Turuncu Bayrak" ödülünü almıştır. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ADÜ'de Turuncu Bayrağa sahip tek birim olarak Üniversitemizi ve Aydın’ı gururlandırdı! Türkiye'de sadece 4 kütüphane bu ödülü almış olup, ADÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı her zaman "engelsiz kütüphane hizmeti" odaklı çalışmış olup, bina, erişilebilirlik ve hizmet konusunda sürekli yenilikçi olup, gelişmeleri takip etmektedir.
Merkez Kütüphane yeni binasında mekânsal anlamda engelliler için şu düzenlemeler yapılmıştır.
Kütüphane girişinde yer alan kartlı geçiş kapıları sesli ve ışıklı uyarı vermektedir.
Kartlı giriş kapıları tekerlekli sandalye geçecek mesafede montajlanmıştır.
Ayrıca engelli kullanıcılar için bariyerli bir geçiş kapısı vardır. Yani kartlı geçiş alanında sorun yaşayabilecek engelli personel, öğrenci bu bariyerden geçebilecektir.
Asansörler engellilerin kullanabileceği standartta hazırlanmıştır. Asansör Çağırma düğmesi alçak olup asansör sesli uyarıda bulunmaktadır.
Her katta engelli tuvaleti yer almaktadır.
Merkez Kütüphane binası engelli kullanıcıların, araştırmacıların kütüphane kullanımını kolaylaştıracak mekânsal düzenlemelerin yanı sıra aşağıda detaylı bilgilerin yer aldığı özel koleksiyonu engelli kullanıcılarının hizmetine sunmaktadır.
Kütüphane giriş katında “Engelsiz Erişim Birimi” bulunmaktadır. Bu birimde Braille alfabesi ile yazılmış 90 adet kitap, tarayıcı, sesli bilgisayar bulunmaktadır. Masa ve sandalye donanımı engellilerin kullanımına uygundur. Aynı zamanda bu birimde 2210 adet sesli kitap görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
Birinci katta ise sadece engelli öğrencilerin faydalanabileceği bir grup çalışma odası bulunmaktadır.